Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 16. i 17. listopada 2018. održan je uvodni sastanak međunarodnoga projekta Erasmus + K2 “Razvoj pismenosti i učenje jezika za učenike mlađe dobi u nepovoljnom položaju” (Erasmus+ K2 2018-1-HR01-KA201-047499). Učiteljski fakultet nositelj je projekta koji će se provoditi do 2020. godine, a partneri su Sveučilište sv. Ćirila i Metoda, Skoplje, Makedonija, Sveučilište u Mariboru, Slovenija te Osnovna škola Ivana Gundulića iz Zagreba.

Cilj je projekta učinkovitije djelovati na razvoj jezičnih vještina i pismenosti djece koja su zbog svojih jezičnih i kulturoloških posebnosti u nepovoljnijem položaju u odnosu na vršnjake te time poboljšati njihova ukupna obrazovna postignuća. S tim će se ciljem na projektu  istraživati inovativni i transdisciplinarni načini i metode razvoja pismenosti i učenja jezika te izraditi nastavni materijali za njihovo poticanje primjenjivi za uporabu u svim situacijama učenja: formalnim, neformalnim i informalnim.

Uvodni je sastanak projekta započeo dobrodošlicom sudionicima, a u ime domaćina i nositelja projekta predstavnike partnerskih ustanova pozdravile su doc. dr. sc. Kristina Cergol Kovačević, prodekanica za znanost, umjetnost i međunarodnu suradnju Učiteljskoga fakulteta i izv. prof. dr. sc. Tamara Turza-Bogdan, voditeljica projekta. U pozdravnim je govorima posebno istaknuta relevantnost teme projekta za suvremeno društvo i odgojno-obrazovne ustanove, kao i činjenica da je ovo prvi Erasmus + projekt kojemu je Učiteljski fakultet nositelj, što pokazuje vodeću ulogu fakulteta u promišljanjima suvremenoga odgoja i obrazovanja.

Tijekom dvodnevnoga radnoga dijela sudionici projekta započeli su s aktivnostima izrade prvoga ishoda projekta: Zbirke primjera dobre prakse razvoja pismenosti i učenja jezika koji će javnosti biti predstavljen u veljači 2019. godine.

autor teksta: L. Cvikić, fotografije: Učiteljski fakultet u Zagrebu

Uvodnim sastankom u Zagrebu započeo projekt DEAL